fotokopi makinesinin çalışma prensibi, fotokopi makinelerinin çalışma prensibi, fotokopi makinesi çalışma prensibi

1903’Te George C. Beidler (ABD) Tarafından Icat Edilen Ilk Fotokopi Makinesi Aslında Çoğaltılacak Belgelerin Fotoğraflarını Çekiyordu Ama Sürecin Yavaş Ve Uzun Olmasından Ötürü Rağbet Görmedi. Çağdaş Elektrostatik Fotokopi Makinesini Ise 8 Eylül 1938’De Patent Başvurusunu Yaptığı, “Elektron Fotoğrafçılığı” Adını Verdiği Yöntem Ile Chester F. Carlson (ABD) Tarafından Icat Edildi. 

Araştırmacı Mühendis Olarak Çalıştığı Bell Telephone Laboratories’deki Işini Kaybedince, Patent Avukatı Olarak Çalışmaya Başladığı P.R. Mallory & Co’da Patent Işlerini Hızlandırmak Için Bir Kopya Makinesi Icat Etmeye Yoğunlaştı Ve Paul Selenyi’nin (Macaristan) Çeşitli Maddelerin Elektrik Iletkenliği, Kopya Edilecek Belgenin Sabit Bir “Gölgesi”Ne Dönüştürmek Üzerine Deneyler Yaptı. Yaptığı Deneyin Tarihini Ve Yerini Cam Bir Levhadan Mumlu Kağıdın Üzerine Geçirdi. 

Carlson, 20 Şirketin Kapısını Çaldıysa Da Buluşuyla Battelle Memorial Enstitüsü Hariç Kimse Ilgilenmedi. Ronald M. Schaffert (ABD) Bu Süreci Geliştirdi Ve Sonunda Üretim Hakları Haloid Corporation’a (ABD) Satıldı. Bu Şirket Carlson’ın Buluşunun Adını Yunancada Kuru Yazmak Anlamına Gelen “Xerography” Olarak Değiştirdi. Haloid Şirketi, Zerografi Ilkesiyle Çalışan Ilk Fotokopi Makinesini 1959’Da Üretti; Makine Öylesine Tutuldu Ki Milyardolarlık Sirket Oldu..

İlk fotokopi makinesi fotoğrafı ve mucidi

Fotokopi Makinesi Nasıl Çalışır?

Sürekli Kullandığımız Fotokopi Makineleri Nasıl Oluyorda Koyulan Bir Kağıdın Aynısını Hiç Şaşırmadan Kopyalabiliyor ?
Siyah Beyaz Yazıları Ve Renkli Yazıları Nasıl Anlıyor?

Günümüzde Çerçeveleme, Maskeleme, Kenar Silme, Çift Sayfa Kopyalama, Kenar Paylı Kopyalama, Dizgileme, Zımbalama Gibi Özellikleriyle Çok Daha Fazla Gelişmiş Haldeki Fotokopi Makineleri Ise Yaptığı Basit Gibi Görünen Ancak Bir Hayli Karmaşık Sistemiyle Oldukça Işler Halde.Bu Karmaşık Yapının Çalışma Mantığını Adım Adım Inceleyelim. 

Fotokopi Makinesinin Adım Adım Çalışma Mantığı

 Bu Adımdaki Resmimizde Yazılı Olduğu Gibi Fotokopi Makinesinin Çalışmasını Anlatacağımız Komponentler Mevcuttur.Korona Telinin Drum Alanı Üzerindeki Hareketi Ile Selenyum Kaplı Özel Bir Maddeden Yapılmış Olan Drum Yüzeyi Pozitif + Yüklenir.
 Pozitif Yüklenen Durum Yüzeyine Kopyalanmak Istenen Kağıt Getirilir Ve Işık Demetine Mağruz Bırakılır.Bu Işık Demeti Yazıdan Geçemez Ve O Bölgeler Drum Yüzeyi Üzerinde Pozitif Kalmaya Devam Eder.Yazıların Olmadığı Yerlerdeki Alanların Ise Tamamı Nötrleşir. Bu Sayede Negatif Yüklenmiş Toner Tozları Pozitif Yüklenmiş Bölgelere Yapışır .
 Alt Kısımdaki Tekli Silindir Yani Corone Teli Üzerinde Yuvarlanmak Suretiyle Boş Kağıdı Şekildeki Gibi Pozitif Yükler Ve Dram Yüzeyinin Alt Tarafında Bulunan Krona Tabakası Yardımıyla Pozitif Yüklü Kağıt Drum Yüzeyindeki Işık Geçmemiş Alanda Yoğunlaşmış Toner Parçacıkları Ile Etkileşir .Son Olarak Üst Taraftaki Silindir Drum Çiftinden Yani Isıtıp Presleme Yapan Merdanelerden Yaklaşık 169 Santigratta Geçerek Kullanıma Hazır Halde Çıktı Olarak Verilir.

Peki Görüntü Veriye Nasıl Dönüşüyor?

Önceki Fotokopi Makinalarında Taranmış Görüntü, Direk Mercek Ve Aynalar Yardımıyla  Analog Olarak Çıktı Vermekteydi.Görüntünün Veriye Çevrilmesi Söz Konusu Değildi .Ancak Piyasadaki Daha Teknolojik Makinalarda Bu Görüntüler Kodlanıp Dijital Bellekte Saklanıyor.Renkli Sistem Ise 4 Drumdan Oluşur . Bu Toner Yüklü Degil Developer Ile Voltaj Yükleniyor. Belt Ünitesine Aktarılan Renkler Tek Seferde Kağıt A Düşer.

Call Now Button